Funkcie digitálnych videokamier

ZOOM
Zoom umožňuje priblíženie k miestu diania. Všetky digitálne videokamery sú vybavené digitálnym a optickým zoomom. Optický zoom približuje obraz prostredníctvom pohybu šošoviek vo vnútri objektívu. Obraz zostáva kryštalicky čistý. Keď už nie je možné použiť optický zoom, prichádza na rad digitálny zoom, ktorý obraz spracuváva umelo.

STABILIZÁTOR OBRAZU
I to najmenšie chvenie je príčinou roztraseného obrazu. Stabilizátor obrazu vyrovnáva pohyby ruky a spracováva obraz tak, aby ostal kľudný. Táto funkcia je nevyhnutná hlavne pri použití zoomu, pretože i nepatrný pohyb je na obrazovke omnoho výraznejší.

MANUÁLNE OSTRENIE
Používa sa v situáciách, keď si automatický režim ostrenia nevie poradiť. Túto funkciu využijete napríklad, ak sa chcete zamerať na niečo, čo je k objektívu bližšie ako hlavný objekt, alebo keď natáčate cez sklo.

NOČNÉ NAHRAVANIE
Kamery využívajú pri nočnom nahrávaní infračervené svetlo, čo umožňuje filmovať aj pri úplnej tme.

LCD OBRAZOVKA
Takmer všetky digitálne videokamery sú vybavené vyklápacou LCD obrazovkou.

USB, FIRE WIRE, (DV) výstup
Slúžia k digitálnemu zapojeniu pre prenos digitálnych video záznamov do PC, kde môžu byť ďalej vylepšené alebo editované. DV vstup umožňuje spätné vytvorenie kópie na pásku pri záznamoch editovaných v PC.